Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων

Όπως ο περονόσπορος, νόσος της αμπέλου, οφείλεται στη δράση νοσηρών μικροβίων και παρασιτικών μυκητών, έτσι και η ιδεολογική νόσος προλαμβάνεται με τον ψεκασμό των ανθρώπων. Τα σχολεία αποτελούν το πρώτο στάδιο. Εκεί, ας μου επιτραπεί η μεταφορά οι βλαστοί δεν έχουν φθάσει ακόμα τα 12 εκατοστά. Ο δεύτερος ψεκασμός γίνεται περί την άνθιση. Πρόκειται ασφαλώς για τους φοιτητές και τους εργάτες· η περίοδος της στρατιωτικής θητείας είναι ο ιδανικός χρόνος γι' αυτό. Έτσι σώζεται η εθνική ελευθερία από την ιδεολογική ασθένεια. (Απόσπασμα από την ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά)


Από τους πρώτους ψεκασμούς που δέχεται ο άνθρωπος, έτσι ώστε να μην μπορεί να διακρίνει το ωφέλιμο από το ανούσιο, είναι οι παρελάσεις, θεσμός ο οποίος εδραιώθηκε στην Ελλάδα επί δικτατορίας του Μεταξά και δε συναντάται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι παρελάσεις, που φέρουν έκδηλα τα σημάδια του φασισμού με την ομοιομορφία στο ντύσιμο και στο βάδισμα των παιδιών που συμβολίζει την εξάλειψη της προσωπικότητας, το χαιρετισμό του διμοιρίτη στους “ανωτέρους” (sic) - δήμαρχους, παπάδες, καθηγητές - και την αξιολόγηση των παιδιών ανάλογα με την επίδοση και το ύψος, δεν εξυπηρετούν το σκοπό που φέρεται πως έχουν, αυτόν της ενθύμησης και τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για την “ελευθέρια” (sic).


Βασικός σκοπός των παρελάσεων είναι να εμφυσήσουν εθνικά, πατριδολαγνικά φρονήματα καθώς και την αίσθηση ενός ενιαίου κράτους - έθνους, μέσα στο οποίο οι κοινωνικές τάξεις ενώνονται χωρίς αντιπαλότητες κάτω από τα χρώματα της σημαίας και τη μελωδία του εθνικού ύμνου. Προσπαθούν να διαμορφώσουν την εύπλαστη προσωπικότητα των παιδιών και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για μια κοινωνία όπου η ανάπτυξη του πολίτη συμβαδίζει με την ανάπτυξη του έθνους.


Το συνδετικό κριτήριο μεταξύ των ανθρώπων εσφαλμένα θεωρείται το εθνικό.

Μην ξεχνάμε πως Έλληνες ήταν και οι ταγματασφαλίτες την περίοδο της κατοχής υπεύθυνοι για τον θάνατο Ελλήνων, Έλληνες και οι συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου. Έλληνες είναι και οι μεγαλοβιομήχανοι που απολύουν μαζικά Έλληνες εργαζόμενους, Έλληνες είναι και οι ντοπαρισμένοι αθλητές, Έλληνες και οι μπάτσοι που χτυπούν άλλους Έλληνες και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Οι κλέφτες και οι αρματολοί όμως, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της επανάστασης του 21, εξαπέλυαν επιθέσεις τόσο σε Τούρκους όσο και σε Έλληνες γαιοκτήμονες χωρίς εθνικές διακρίσεις.


Καταληκτικά, είμαστε άνθρωποι και όχι απλά κομμάτια ενός έθνους



Δεν υπάρχουν σχόλια: