Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Μπάτσοι παντού, δικαιοσύνη πουθενά




Για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή «υπόθεση ζαρντινιέρα» το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006, περιμέναμε τόσο καιρό την Ε.Δ.Ε. (ένορκη διοικητική εξέταση) να αποφανθεί για τις ποινές των μπάτσων. Φυσικά κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.


Οι ποινές αναλυτικά:

Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ επέβαλε τις παρακάτω ποινές:
6μηνη αργία* σε έναν αρχιφύλακα
4μηνη αργία* σε έναν αστυφύλακα
Πρόστιμο 1000 ευρώ σε έναν αστυνόμο.
Ενώ τέσσερις συμμετέχοντες κρίθηκαν αθώοι!


*Αργία: Απομάκρυνση από την θέση, ΑΛΛΑ λήψη μισθού με μείωση 40 με 45%!






Μπάτσοι παντού, δικαιοσύνη πουθενά



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποινές-«χάδια» όπως πάντα!!… Πραγματικά, όχι ότι περιμέναμε να καταδικαστούν οι μπάτσοι! Πότε καταδικάστηκαν άλλωστε; Αλλά αυτό δε σημαίνει πως ανεχόμαστε να μη καταδικάζονται…
Έχουν την εύνοια της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων… καθώς και του κάθε απονήρευτου (που λέει ο λόγος απονήρευτου!) πολίτη και δεν βάζουν φρένο πουθενά! Κάνουν ότι θέλουν χωρίς φόβο και ενδοιασμό!... Πώς να μην καταντήσουν γουρούνια με τέτοια κατάχρηση εξουσίας!
Όχι άλλοι νεκροί από τους «προστάτες» του κράτους!!!

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή το θέμα μού κίνησε ιδιαιτέρως την περιέργεια, έψαξα για ανάλογα περιστατικά… Το αποτέλεσμα της έρευνάς μου σοκαριστικό!

Πολυτεχνείο, 1985. Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς φέρεται νεκρός στο πεζοδρόμιο, από το περίστροφο του Αθανάσιου Μελίστα. Αθωώθηκε ο μπάτσος γιατί λέει «έχασε την ψυχραιμία του» ενώ βρισκόταν σε άμυνα. Κι ας ήταν 2 ιατροδικαστές που κατέθεταν ότι ο Μελίστας «γονάτισε, σημάδεψε και πυροβόλησε» τον Μιχάλη Καλτεζά «πισόπλατα».

Πορεία Πολυτεχνείου το 1980. Έπεσαν νεκροί από τα αστυνομικά γκλοπ ο Ιάκωβος Κουμής και η Σταματίνα Κανελοπούλου; Δυο νεκροί, …κανείς ένοχος!

Και φυσικά πολλά ακόμα ανώνυμα περιστατικά.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του επεισοδίου που σημειώθηκε την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2001. Άντρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστεί & ο αρχιφύλακας – ζαρντινιέρα, βιαιοπράγησαν εναντίον ομογενών από τη Σοβ. Ένωση, οι οποίοι έπειτα βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως δήθεν "επιτιθέμενοι" στους αστυνομικούς! Η ΕΔΕ που υπογράφει ο διευθυντής Γενικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απαλλάσσει τους υφισταμένους του.

Η υπόθεση της ζαρντινιέρας δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, την τριετία 2004-2006 διενεργήθηκαν 63 Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που αφορούσαν ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος πολιτών, χρήση βίας, βασανιστήρια κλπ. Ποινές επιβλήθηκαν μόλις στις 8, ενώ 24 τέθηκαν στο αρχείο! Κατά την οκταετία 1999-2006 φέρονται ότι τιμωρήθηκαν για παράνομη βία εις βάρος πολιτών συνολικά 32 αστυνομικοί: Στους περισσότερους η «ποινή» ήταν επίπληξη και πρόστιμα που κυμαίνονται από 15 ως 60 ευρώ! Χώρια που καταδικασθέντες αστυνομικοί καταφεύγουν σε δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα και συνήθως απαλλάσσονται.

(Για τις ανωτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε:
-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3305 , http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=2998
-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ http://www.synigoros.gr/reports/astinomikoi.pdf )

John Ball είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John Ball είπε...

Μη σοκάρεσε τόσο πολύ! Υπάρχουν κι άλλα... Κασίμης, Τεμπονέρας, Τσουτσουβής, Τσιρώνης, Πρέκας, Μαρίνος...

Zack είπε...

Το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα από αυτά που προανέφερε η fille δεν δικαιολογούν την ψύχραιμη στάση μας στη θέα μιας ακόμα δολοφονίας πολίτη από μπάτσο.

Το σοκ δεν προέρχεται από την κατάρρευση της εντύπωσης των καλών μπάτσων που υπάρχουν στη κοινωνία για την προστασία του πολίτη, όλοι ξέρουμε το ποιόν τους και τη χρησιμότητα τους, αλλά από την πράξη της δολοφονίας αυτής καθεαυτής.

John Ball είπε...

Tο ζήτημα δεν είναι η δολοφονία αυτή καθαυτή, που άλλωστε γίνονται κάθε μέρα, αλλά ποιός την κάνει και ποιός είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της δολοφονίας. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στην αναγκαιότητα διεξαγωγής ενόρκων διοικητικών εξετάσεων για να βρεθούν οι υπεύθυνοι - και άλλα παρόμοια που ρίχνουν στάχτη στα μάτια - αλλά στο κράτος και τη λειτουργία του μέσα σε μια ταξική κοινωνία. Το μέτρο αυτής της υπεροχής αναπαριστά την ακριβή διαφορά μεταξύ της νομιμοποιημένης χρήσης βίας και της τιμωρίας της αντι-βίας.