Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Έκκληση προς χαφιεδισμό μέσω Facebook

Το σώμα της Greater Manchester Police έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή στο Facebook με σκοπό να προσελκύσει-χρησιμοποιήσει πολίτες-οδηγούς για τις έρευνές της http://www.itworld.com/Tech/2987/police-use-facebook-to-collect-evidence-080418/index.html. Με την εφαρμογή αυτή, μπορεί κανείς να τροφοδοτείται συνεχώς με τα τελευταία νέα των αστυνομικών ειδήσεων, αλλά και να λαμβάνει τις εκκλήσεις της αστυνομίας για πληροφορίες!! Δια μέσου του link΄΄Submit Intelligence΄΄ ο χρήστης του Facebook οδηγείται στο Web της αστυνομίας όπου και μπορεί να υποβάλει ανώνυμα συμβουλές, σχόλια, πληροφορίες. Άλλα link οδηγούν σε video του YouTube που περιέχουν βασικές πληροφορίες για την αστυνομία, ενώ άλλα οδηγούν στις διεξαγόμενες έρευνες και σε άλλες επίσημες πληροφορίες. Κάποιος χρήστης του Facebook, ονόματι Sammie Jane, γράφει, «Αυτός είναι ένας σίγουρα δυναμικός τρόπος προσέγγισης της νεότερης γενιάς, και ενθάρρυνσης της ανώνυμης πληροφορίας». Όπως, όμως, γράφει άλλος αναγνώστης, groschke, «Η πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών γεννά τεράστια εναντιολογία για τα προβλήματα που προκύπτουν από την παραβίαση των αστικών ελευθεριών του πολίτη» http://infoadvocate.org/blog/2008/04/16/facebook-applications-back-doors-for-law-enforcement/

Δεδομένου δε, των όρων χρήσης του Facebook εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι μόνο η αυτοβούλως βοήθειά μας που επιζητά η Greater Manchester Police. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την εγγραφή στο Facebook http://developers.facebook.com/user_terms.php γίνεται αποδοχή για την, χωρίς όρια, δυνατότητα να δημοσιοποιηθεί: το όνομά σας, η εικόνα του προφίλ σας, το φύλο, η ημερομηνία γέννησής σας, η πόλη σας, οι πολιτικές σαςαπόψεις, οι δραστηριότητές σας, τα ενδιαφέροντά σας, οι μουσικές προτιμήσεις, οι ταινίες και τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν, το κείμενο "About Me", η οικογενειακή σας κατάσταση, τα σχέδια για τις καλοκαιρινές σας διακοπές , η εκπαίδευση σας, η εργασιακή σας εμπειρία, αντίγραφα των φωτογραφιών σας στο Facebook Site photo albums, ο συνολικός αριθμός των μηνυμάτων που αποστέλλονται ή / και λαμβάνονται από εσάς, ο συνολικός αριθμός των αναγνωσμένων μηνυμάτων σας στο Facebook-box, ο συνολικός αριθμός των "pokes" που έχετε αποστείλει ή / και λάβει, ο συνολικός αριθμός των μηνυμάτων στο Wall σας, και άλλα πολλά!!!

Το αστυνομικό σώμα είναι, λοιπόν, σε θέση να δει πολύ περισσότερα από τα δεδομένα που εσείς ορίζεται να έχουν πρόσβαση οι Facebook users ή ακόμα και οι friends σας. Εκθέτετε, επίσης, και τα δεδομένα των φίλων σας, εν αγνοία τους εννοείται! Και όλα αυτά χωρίς καμία δικαιοδοσία, εξουσιοδότηση, πληρεξούσιο ή και γιατί όχι δικαστικό ένταλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: