Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Μας σκοτώνουν και την βγάζουν λάδι


Στοιχεία που σοκάρουν για την ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων στις περιπτώσεις κακοποίησης πολιτών έδωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Με βάση τα στοιχεία του ΕΠΣΕ, που έχουν δημοσιοποιηθεί και σε πρόσφατη έκθεση στον ΟΗΕ, κατά την περίοδο 2003-2007 ερευνήθηκαν πειθαρχικά 238 καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακομεταχείριση και αποτάχθηκε μόνο ένας, ενώ για μόνο 127 από αυτές σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες και μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο 2 πρωτόδικες καταδίκες που εκκρεμούν ενώπιον Εφετείων.

Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν 99 υποθέσεις χρήσης όπλων από αστυνομικούς. Ενας αστυνομικός αποτάχθηκε, ένας καταδικάστηκε από Εφετείο, ενώ 4 καταδικάστηκαν πρωτόδικα και εκκρεμεί η εκδίκαση των εφέσεων. Από τη χρήση όπλων 12 άτομα σκοτώθηκαν (2 Ρομα, 4 αλλοδαποί και 6 λοιποί Ελληνες) και άλλα 27 τραυματίστηκαν (11 αλλοδαποί και 16 Ελληνες).

Υπενθυμίζεται πως κατά την ίδια περίοδο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα τέσσερις φορές για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς (τρεις σε υποθέσεις του ΕΠΣΕ) και τρεις για παράνομη χρήση όπλου από αστυνομικούς (δύο σε υποθέσεις του ΕΠΣΕ).

Να τη χαιρόμαστε τη μπατσοκρατία μας.

Τι ‘ναι αυτά ρε ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: