Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Free Gaza Movement


Το Σάββατο 23 Αυγούστου έσπασε ο αποκλεισμός της Γάζας μετά από 41 χρόνια.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 46 μέλη προερχόμενα από 17 χώρες, ηλικίας από 22 μέχρι 84 ετών ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Αυγούστου στοχεύοντας να φτάσει στη Γάζα μέσω θαλάσσης.
Με δυο ανασκευασμένα ελληνικά ψαροκάικα 21 και 18 μέτρων ξεκίνησε από Ελλάδα έφθασε στην Κύπρο και από εκεί στη Γάζα, σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της συνεχίζοντας έτσι την κατοχή του παρά την άρση των στρατευμάτων του το 1994.

Παρ ‘όλες τις προσπάθειες και τις απειλές του Ισραήλ, μέχρι και η υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι δήλωσε «ελπίζω να ξέρουν κολύμπι γιατί θα τους βυθίσουμε», έφθασαν στον προορισμό τους, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για την κατάσταση που επικρατεί, κατάσταση έντονης καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Θα μπορούσαμε –είπαν– να στείλουμε φάρμακα και τρόφιμα, όμως το πρόβλημα της Γάζας είναι πρωτίστως πρόβλημα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ υπέφεραν από αρρώστιες και πείνα, αλλά η λύση ήταν ένα κίνημα για τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να πάμε φέτος το καλοκαίρι στη Γάζα και θα πάμε από τη θάλασσα, διότι η Γάζα έχει τα δικά της χωρικά ύδατα που συνορεύουν με τα διεθνή και δεν θα έρθουμε σε καμιά επαφή με την επικράτεια ή τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα βρίσκονται ακόμα στη λωρίδα της Γάζας. Αποφάσισαν να φύγουν και τα δύο πλοία Πέμπτη πρωί με προορισμό τη Λεμεσό. Κάθε προσπάθεια αποχώρησης από το Ισραήλ απότυχε, παρά τις προσπάθειες του έλληνα προξένου στην Ιερουσαλήμ. Οι Σιωνιστές διαμήνυσαν πως αν το επιχειρήσουν θα συλληφθούν και θα ανακριθούν ως παρανόμως εισελθόντες στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: