Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Περί βίας


Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο ειδικός φρουρός Κορκωνέας Επαμεινώνδας έβγαλε το πιστόλι του και δολοφόνησε ένα πολίτη, ένα παιδί 15 χρονών. Η οργή όλων είναι πολύ μεγάλη, παρ’ όλες τις προσπάθειες των ΜΜΕ και της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.


Είναι πλέον σίγουρο ότι η εξέγερση αυτή δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Από τότε πολύς λόγος γίνεται για βία, κλοπές, λεηλασίες. Για τους ανθρώπους των ΜΜΕ και της εξουσίας βία είναι μόνο ό,τι καταστρέφει την ευταξία.


Για μας όμως:


ΒΙΑ είναι να δουλεύεις 40 χρόνια για ψίχουλα και να αναρωτιέσαι αν ποτέ θα βγεις στη σύνταξη.


ΒΙΑ είναι τα ομόλογα, τα κλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία, η χρηματιστηριακή απάτη.


ΒΙΑ είναι να αναγκάζεσαι να παίρνεις ένα στεγαστικό δάνειο που τελικά το πληρώνεις χρυσό.


ΒΙΑ είναι το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να σε απολύει όποια στιγμή θέλει.


ΒΙΑ είναι η ανεργία, η προσωρινότητα, τα 700 ευρώ με ή χωρίς ένσημα.


ΒΙΑ είναι τα εργατικά «ατυχήματα», επειδή τα αφεντικά περιορίζουν τα έξοδά τους εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.


ΒΙΑ είναι να παίρνεις ψυχοφάρμακα και βιταμίνες για αντεπεξέλθεις στα εξαντλητικά ωράρια.


ΒΙΑ είναι να είσαι μετανάστρια, να ζεις με το φόβο ότι θα σε πετάξουν ανά πάσα στιγμή έξω από τη χώρα και να βιώνεις μια διαρκή ανασφάλεια.


ΒΙΑ είναι να είσαι ταυτόχρονα μισθωτή, νοικοκυρά και μάνα.


ΒΙΑ είναι να σου πιάνουν το κώλο στη δουλειά και να σου λένε «Χαμογέλα ρε τι σου ζητάμε;»


Η εξέγερση των μαθητριών, των φοιτητριών, των άνεργων, των προσωρινών και των μεταναστριών έσπασε αυτή τη βία της κανονικότητας. Αυτή η εξέγερση δεν πρέπει να σταματήσει! Συνδικαλιστές, πολιτικά κόμματα, παπάδες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συντηρήσουν τη βία που περιγράψαμε παραπάνω.


Δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Η εξέγερση άνοιξε ένα χώρο επικοινωνίας όπου επιτέλους μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Σαν συνέχεια αυτού του ανοίγματος προχωρήσαμε στην κατάληψη του δημαρχείου Αγ. Δημητρίου και στη συγκρότηση μιας λαϊκής συνέλευσης ανοιχτής σε όλες και όλους.


Αναδημοσίευση απο το blog της ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

http://katadimadim.blogspot.com/2008/12/blog-post_2290.html

12 σχόλια:

glignos είπε...

βία επίσης είναι:
η καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας

ακόμα κ αν είχες το δικαίωμα να ασκείς βία σε όποιον ασκεί βία τι φταίει ο "άμαχος πληθυσμός"?

Ανώνυμος είπε...

Κάμποσοι από αυτούς τους μαγαζάτορες έχουν στη δούλεψή τους ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται καθημερινά, αλλοδαπούς που τους έχουν να δουλεύουν ανασφάλιστους για ένα κομμάτι ψωμί. Το λιγότερο που τους αξίζει είναι να τους κάψουν το μαγαζί. Εκτός αυτού, το κράτος καταληστεύει μέσω της φορολογίας αυτούς τους μαγαζάτορες. Οι ζημιές από μια σπασμένη βιτρίνα είναι ένα τίποτα μπροστά στη ληστεία μέσω της φορολογίας. Κανείς δε μπορεί να αντιδράσει απέναντι σε αυτή τη νόμιμη ληστεία και κανείς δε μιλάει, αλλά μόλις σπάσει μια βιτρίνα οι ταγμένοι δημοσιογράφοι και λοιποί νοικοκυραίοι μιλάνε για ξέσπασμα βίας. Ο "άμαχος πληθυσμός" στον οποίο αναφέρεσαι δεν είναι και τόσο άμαχος. Οσον αφορά τη δημόσια περιουσία η καταστροφή είναι πραγματικά μηδαμινή, σχεδόν ένα τίποτα μπροστά στο μέγεθος της νόμιμης ληστείας. Μόνο τα συμβόλαια και οι μίζες που πέσανε για τους Ολυμπιακούς της ντόπας αρκούν για να ξεχρεώσουν τα σπασμένα. Ξυπνήστε επιτέλους, μη μασάτε κουτόχορτο, μάθετε ποιοι είναι οι πραγματικοί πλιατσικολόγοι.
Για τον πραγματικά άμαχο πληθυσμό θα συμφωνήσω ότι δε φταίει σε τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον pqf. Πραγματικά γιατί τόση αντίδραση για περίπου 10-12 καταστραφείσες επιχειρήσεις & τράπεζες, 32 εμπορικά καταστήματα & τράπεζες με σοβαρές ζημιές, & 200 επιχειρήσεις που έπαθαν μερικές ζημιές, που εντοπίζονται κυρίως σε τζαμαρίες, πινακίδες, κάμερες; Μήπως το κράτος πρώτο δεν κατέστρεψε την πόλη μας; Η τσιμεντοποίηση όλης σχεδόν της Αττικής, με την καταστροφή δασικών εκτάσεων, πάρκων και παιδικών χαρών δεν είναι σημαντικότερα;

Πράγματι, σύμφωνα με πρώτους απολογισμούς, μόνο στην Αθήνα κάηκαν και 1000 περίπου κάδοι απορριμμάτων και έχουν υποστεί ζημιές οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φανάρια κ.λπ. Αλλά δεν είναι πολύ μεγαλύτερη η καταστροφή που προκάλεσε η αμέλεια, για άλλους και συνεργία-συμμετοχή, στις φωτιές στην Πάρνηθα, τον Υμηττό και βέβαια στην Πελοπόννησο; Μόνο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007 κάηκαν 2.750.000 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και γεωργικών περιοχών, καταστράφηκαν 160 χωριά, 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους!! Ποια η σύγκρισή λοιπόν;

Ή μήπως να μιλήσουμε για την ανεργία; Ίσως μείνουν κάποιοι άνεργοι μετά τα τελευταία επεισόδια στην Αθήνα (αν & εγώ άκουσα πως όλοι αυτοί οι ζάπλουτοι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν τους υπαλλήλους τους σε κάποιο άλλο κατάστημα από τα πολλά της αλυσίδας τους). Το ποσοστό όμως ανεργίας που το κράτος έχει φέρει σήμερα είναι 8%, ή αλλιώς σε νούμερα 4.535.309 άτομα!!

Πραγματικά, δεν μοιάζουν ελάχιστες οι καταστροφές της προηγούμενης εβδομάδας;;

glignos είπε...

προς pqf: Γιατί τους αξίζει να τους κάψουν το μαγαζί;
Από πότε έγινε η φορολογία ληστεία; Μέχρι τώρα ήξερα πως υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και κλέβουν το κράτος. Γίνεται κ το αντίθετο; αλλά ακόμα και εάν το κράτος ληστέβει τους μαγαζάτορες τότε για ποιο λόγο να τους σπάμε και το μαγαζί; πώς βοηθάει αυτό;
τι σημαίνει πως ο άμαχος πληθυσμός δεν είναι και τόσο άμαχος;
πόση είναι η μίζα για τους Ολυμπιακούς;
Εγώ προσωπικά τις ζημιές δεν τις μετράω μόνο σε λεφτά, αν και πάλι πιστεύω πως είναι σημαντικές, αλλά και σε βλασφημία. Καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα χειρότερο μέρος να ζει κανείς. Εκτός αν έχεις κάποιο στοιχείο που αποδικνύει το αντίθετο.
Ο πραγματικός άμαχος πληθυσμός έιναι άλλος από τον άμαχο πληθυσμό;

glignos είπε...

Προς Fille: Κατά την επέκταση της Αθήνας δεν διαλύθηκαν πάρκα και παιδικές χαρές, αλλά δημιουργήθηκαν. Φυσικά το πράσινο είναι πλέον μηδαμινό, αλλά γιατί κατηγορείτε τις κυβερνήσεις; μήπως αυτές αποφάσισαν να συγκεντρωθεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας στην Αττική; ίσα ίσα που "υπάρχει" μηχανισμός αποκέντρωσης. Εμείς φταίμε που μένουμε εκεί.

Ο συσχετισμός που κάνεις με την Πάρνηθα και τις λοιπές περιοχές είναι πραγματικά παράξενη. Πώς μπορείς να λες πως επειδή κάηκαν, για οποιοδήποτε λόγο, κάποια δάση έχεις το δικαίωμα να καις την Αθήνα;

ύστερα το 8% δεν μου ταιριάζει ακόμα και με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση 11.000.000 ανθρώπων στην Ελλάδα να είναι "4.535.309 άτομα!!" ξανακοίτα το παρακαλώ. Αλλά ακόμα και αν ισχύει ο πρώτος αριθμός (8%) πώς ακριβώς βοηθάνε οι φωτιές που αναφέρεις συνέχεια στις παραγράφους σου που έβαλαν κάποιοι ελαφρόμυαλοι;

Zack είπε...

Πραγματικά g.d.l. βρίσκεσαι εκτός τόπου και χρόνου. Θα ήθελα να σου γράψω κάτι σαν απάντηση στην άποψη που εκφέρεις (η οποία και ακούγεται καθημερινά μιας και ταυτίζεται με την άποψη της τηλεόρασης) αλλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω.

Τι να πρωτοπώ, για ποιο λόγο είναι η φορολογία ληστεία, γιατί ο άμαχος πληθυσμός δεν και είναι και τόσο άμαχος, για το πόσο μεγάλη ήταν η μίζα στους ολυμπιακούς αγώνες, για το ποιος ευθύνεται που η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος να ζει κανείς, για το τι καταστράφηκε κατά την επέκταση της Αθήνας, για το ποιος ευθύνεται για την συγκέντρωση του πληθυσμού στην αττική, για το αν υπάρχει μηχανισμός αποκέντρωσης, γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις τον συσχετισμό με την Πάρνηθα, για την ανεργία και το συσχετισμό που έκανε η Fille, γιατί θεωρείς a priori πως τις καταστροφές τις κάνουν ελαφρόμυαλοι.

Επειδή σάστισα με τον καταιγισμό των ερωτήσεων σου (που για κάποιον ο οποίος ασχολείται έστω και λίγο με τα κοινωνικά φαινόμενα η απάντηση τους είναι ξεκάθαρη), επειδή δεν έχω αρκετό χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια περίοδο κοινωνικού αναβρασμού οπότε και η θέση μου είναι στο δρόμο, σαν απάντηση δίνω έναν στίχο από ποίημα της Κατερίνας Γώγου “Ξέρω πως ποτέ δεν σημαδεύουν στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου ε ;”

Για τη βία που ασκείται καθημερινά πάνω μας ούτε κουβέντα, οι τράπεζες σας πείραξαν, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα πολυκαταστήματα και οι βιτρίνες των πανάκριβων μαγαζιών του κέντρου.

Όχι στη λεηλασία των καταστημάτων, το πλιάτσικο είναι προνόμιο των κυβερνήσεων των παπάδων και των αφεντικών.

Η τηλεόραση στοχεύει τα μυαλά σας.

Ανώνυμος είπε...

Στο 8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2008. Έτσι το σύνολο των άνεργων ανήλθε σε 394.169 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.293.199 άτομα.

Ιδιαιτέρως στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,1%. [Πηγή Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ΕΣΥΕ]

Θα επισημάνω όμως και κάποια τρικ απόκρυψης της ανεργίας που χρησιμοποιεί αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Δεν μετράνε, λοιπόν, ως άνεργοι:
1. Αυτοί που δούλεψαν έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την καταγραφή!
2. Όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του ΟΑΕΔ καθώς και στα προγράμματα κατάρτισης, ακόμα και για ένα διάστημα δύο μηνών.
3. 55.000 άνεργοι ήταν οι «καταρτιζόμενοι» το 2007 σε διάφορα προγράμματα των ΚΕΚ. Και αυτοί οι «καταρτιζόμενοι» εξαιρούνται από τους άνεργους.
4. Όσοι απασχολούνται στα βραχύχρονα προγράμματα STAGE. Πίσω από τα STAGE και την επανακατάρτιση η κυβέρνηση, καθ' ομολογία του διοικητή του ΟΑΕΔ, κρύβει πάνω από 150.000 πραγματικά άνεργους.
Επίσης,
5. Έχουμε παροδική μείωση του ποσοστού ανεργίας εξαιτίας εποχιακών εργασιών. Και,
6. αλλοίωση των στοιχείων της ανεργίας λόγω της μερική απασχόλησης.
Με αυτές τις μεθόδους η κυβέρνηση, κατορθώνει να κρύψει περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας!
[πηγές: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=655403, http://www.enet.gr/online/online_text?c=114&id=62912320, http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4098906&publDate=24/6/2007]

Στα υπόλοιπα ερωτήματα του g.d.l διαπιστώνω ότι έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις.

glignos είπε...

Zack απάντησες χωρίς να απαντάς.
Καταρχίν να σε βεβαιώσω πως με την τηλεόραση, τουλάχιστον την ελληνική, δεν έχω καμία σχέση αφού είμαι εξωτερικό.
Η ξεκάθαρη απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Σκέψου πως για μένα τον κοινό θνητό, που έχει την άποψη της τηλεόρασης, δεν είναι λογικό κάποιοι να καίνε την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για της φωτιές στα δάση. Όταν έχεις χρόνο όμως απάντα στις ερωτήσεις μου.

glignos είπε...

Fille να σε ρωτήσω κάτι;
Οι άλλες χώρες της Ε.Ε χρησιμοποιούν τον ίδιο "δείκτη μέτρησης" της ανεργίας ή είναι ελληνικό κατασκεύασμα; Τι σημαίνει οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός κ τι σχέση έχει με την ανεργία;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε gdl. Μια μικρή διόρθωση, το nickname μου είναι pfq και όχι pqf(ενας μικρός αναγραμματισμός).

"Από πότε έγινε η φορολογία ληστεία; Μέχρι τώρα ήξερα πως υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και κλέβουν το κράτος. Γίνεται κ το αντίθετο;"

Σχετικά με τη φορολογία. Εσύ μάλλον πιστεύεις ότι ο ρόλος του κράτους είναι να παίρνει δίκαια κάποιο μέρος χρημάτων από τον κάθε πολίτη προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για κοινωνικά αγαθά. Ίσως ήρθε η ωρα να μαθεις ότι αυτό δε γίνεται καθόλου δίκαια: οι μεγαλοεπιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν ΑΓΡΙΩΣ, εκβιάζοντας με απομάκρυνση των επιχειρήσεων από τη χώρα. Τα διαφυγέντα έσοδα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, πολυ απλά δε θα χρειαζόταν να φορολογούνται καν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Επίσης, η περιουσία της εκκλησίας η οποία έιναι απλώς ΤΕΡΑΣΤΙΑ ειναι παντελών ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ. Όλα αυτά τα έσοδα το κράτος τα παίρνει από εμένα και εσένα που δεν έχω να αγοράσω το δικό μου σπίτι και αναγκάζομαι να δανείζομαι από τράπεζες και να ξεχρεώνω στο υπόλοιπο της ζωής μου. Εκτός αυτού, τα τρωνε κιόλας. Αυτό περί ληστείας του κράτους και φοροδιαφυγής.

Περί καψίματος μαγαζιών. Σου είπα ότι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους τους αξίζει να τους κάψουν το μαγαζί. Το λέω και το πιστεύω. Διαφωνείς; Στην πράξη βέβαια, τα πραγματικά μικρομάγαζα που κάηκαν είναι ελάχιστα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σπασμένες βιτρίνες.

"τι σημαίνει πως ο άμαχος πληθυσμός δεν είναι και τόσο άμαχος;"

Σημαίνει ότι αυτοί που θεωρείς αμάχους έχουν πάρει θέση στον κοινωνικό πόλεμο που διενεργείται εδώ και αιώνες και συνεχώς εντείνεται. Έχουν διαλέξει να εκμεταλλεύονται συνανθρώπους τους.

"Εγώ προσωπικά τις ζημιές δεν τις μετράω μόνο σε λεφτά, αν και πάλι πιστεύω πως είναι σημαντικές, αλλά και σε βλασφημία. Καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα χειρότερο μέρος να ζει κανείς. Εκτός αν έχεις κάποιο στοιχείο που αποδικνύει το αντίθετο.""

Το ίδιο ακριβώς πίστευαν και οι Ρώσσοι τσάροι ενώ γινόταν η επανάσταση, ή οι Τούρκοι κατά την ελληνική επανάσταση ή η γαλλική κυβέρνηση κατα το Μάη του 68. Είναι θέμα του τί θεωρείς καλό μέρος για να ζεις, και σε ποια πλευρά βρίσκεσαι.

Γενικά, από'τι καταλαβαίνω, έχεις διαμορφώσει την άποψη σου για το όλο θέμα από την τηλεόραση. Η άποψη σου για το κράτος και το ρόλο του είναι αυτή που μάλλον σου μάθανε στο σχολείο. Αυτό δηλαδή που κράτος και εργοδότες θέλουν να πιστεύεις. Εαν εξετάσεις το θέμα προσπαθώντας να απαλλαγείς από την πλύση εγκεφάλου της κρατικής προπαγάνδας, θα δεις ότι αυτά που συμβαίνουν είναι πάρα πολύ λογικά και σε κάποιο βαθμό αναμενόμενα.Αυτά τα λίγα.

Φιλικά, pfq

John Ball είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John Ball είπε...

Φίλε g.d.l όταν υπάρχει θύμα και μάλιστα τόσο νεαρής ηλικίας δεν μπορεί να μιλάμε για τις καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας!
Σε ποιά κοινωνία φίλε g.d.l, σε ποιά σχολεία και ποιά πανεπιστήμια διδάσκεται ότι η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία είναι ισοδύναμες; Μη μου πεις. Σε μια κοινωνία που έχει φτάσει να θρηνεί πιο πολύ για τις περιουσίες και για το μειωμένο τζίρο από το παιδί της... καλύτερα μη μου πεις. Σε μια κοινωνία που ορύεται για το αδικαιολόγητο πλιάτσικο σε μερικά καταστήματα και σιωπεί στο δικαιολογημένο τραπεζικό πλιάτσικο των 28δις και του Χρηματιστηρίου το '99... καλύτερα μη μου πεις.
Όταν δεν υπάρχει όριο στην κρατική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει όριο και στην οργή. Και η οργή είναι σαν τον ασκό του Αιόλου όταν ανοίξει... Παράνομη; Υπερβολική; Βίαιη; Εξωθεσμική; Όχι: ΔΙΚΑΙΗ!
Τώρα η «επιβολή της τάξης και της γαλήνης» είναι το αιτούμενο. Το ιδανικό των νεκροταφείων έγινε ιδανικό των «δημοκρατικών» μας κοινωνιών. Του κόσμου μας. Γιατί συμφέρει. Και τις «δημοκρατικές» μας κυβερνήσεις και τα κράτη και τα έθνη. Ξέρεις όμως κάτι; «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους,δε διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δε φώναξα,γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους,ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.
Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα,
αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου... (Μπρεχτ)