Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ο ΟΤΕ λογοκρίνει τις ελεύθερες φωνές του διαδικτύου


Στις 30 Ιουνίου του 2009 ο ΟΤΕ αποστέλλει εξώδικο στην ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) Α.Ε., η οποία μέσω σχετικής σύμβασης με το μοναδικό κάτοχο δικτύου οπτικών ινών, τον ΟΤΕ, έχει αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου αυτού που αφορά στη διασύνδεση των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας. Το περιεχόμενο του εξώδικου, κοινοποιούμενο στον Υπουργό Ανάπτυξης και στον Υπουργό Μεταφορών, είναι απλό και σαφές: κλείστε το athens.indymedia.org και το patras.indymedia.org αλλιώς θα καταγγείλουμε τη σύμβαση και θα κλείσουμε το δίκτυο του ΕΜΠ. Φυσικά δεν είναι αυτά τα ακριβή λόγια που χρησιμοποιούνται από τον ΟΤΕ στο εξώδικο αλλά τα εξής «Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι ο βουλευτής Σερρών κ. Ηλίας Πολατίδης, με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων στις 18.6.2009 απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης και στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, καταγγέλλει ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο περιλαμβάνεται στους φορείς που προβλέπονται στο Παράρτημα 3 της ως άνω μεταξύ μας σύμβασης, επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτο που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα INDYMEDIA ATHENS, ο οποίος προβαίνει στη χρήση των συγκεκριμένων ινών και γενικότερα του συγκεκριμένου δικτύου για σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση.»

Ωμός εκβιασμός ο οποίος συνεχίζεται με δεύτερο εξώδικο στις 7.7.09 και με «τελεσίγραφο» στις 10.7.09 στο οποίο και επαπειλείτε και η επέμβαση εισαγγελέα για τη συμμόρφωση της ΕΔΕΤ!!


Ο ΟΤΕ εν προκειμένω λειτουργεί ως εντολοδόχος του κράτους για να διεκπεραιώσει μια αποστολή πολιτικού περιεχομένου και να απαλλάξει την κυβέρνηση από τη στάμπα της λογοκρισίας και της φίμωσης του ελεύθερου λόγου. Αυτό φανερώνεται από το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο ερωτήσεις βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. με την πρώτη να γίνεται εν μέσω των γεγονότων του Δεκέμβρη. Επομένως καμία «έκπληξη» δεν θα έπρεπε να καταλάβει του υπεύθυνους του ΟΤΕ σχετικά με τη λειτουργία της ιστοσελίδας, οι οποίοι εντελώς εσκεμμένα και προγραμματισμένα διαλέγουν αυτή ακριβώς την καλοκαιρινή περίοδο για να επιτεθούν στο indymedia.

Μη ξεχνάμε ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ παραμένει ο Παναγής Βουρλούμης, παρά τη δίωξη που εκκρεμεί εναντίον του για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπερτιμημένες συμβάσεις ύψους 130 εκ. Ευρώ προς Intracom και Siemens. Ο Βουρλούμης έχει τύχει στο παρελθόν της ανοικτής στήριξης του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του Υπουργού επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Επίσης, μέσα από το δίκτυο του ΕΜΠ λειτουργούν πλείστες ακόμα ιστοσελίδες πολιτικού περιεχομένου που «δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση», παρ’ όλα αυτά αξιοποιείται υποκριτικά από τον ΟΤΕ η ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. για τη στοχευμένη επίθεση στο indymedia.


Το θέμα ωστόσο είναι πολύ πιο ουσιαστικό και έχει να κάνει με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο του μοναδικού πλέον μαζικού μέσου όπου η πληροφόρηση και η επικοινωνία μπορεί να λειτουργεί αδιαμεσολάβητα και αντί-ιεραρχικά, χωρίς παρεμβολές από κυβερνητικά/κρατικά συμφέροντα και τις διαπλεκόμενες σχέσεις τους με μεγαλοεπιχειρηματίες της ενημέρωσης (δηλαδή της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης για την εξασφάλιση συναίνεσης στον αντικοινωνικό ρόλο του κράτους). Το μέσο αυτό είναι το διαδίκτυο. Το indymedia Athens και Patras εντάσσεται στο χώρο αυτό της αντιπληροφόρησης μέσα στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται όλο και πιο μαζικά ενάντια στο παραμύθι της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας», και διαμέσου αυτού ορθώνεται λόγος που πλήττει τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων τύπου ΟΤΕ και των εξουσιαστών όπως φανερώθηκε στα γεγονότα του Δεκέμβρη.


Ο ΟΤΕ με το εξώδικο αυτό αξιώνει τον έλεγχο του περιεχομένου της πληροφορίας που διατρέχει το δίκτυο επειδή είναι κάτοχος του καλωδίου. Δεν έχει σημασία για αυτόν και την κυβέρνηση το γεγονός ότι η πληροφορία αυτή πηγάζει μέσα από Πανεπιστήμιο που προστατεύεται απόλυτα από το θεσμό του ασύλου, όσον αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η επίθεση αυτή στο Indymedia πλαισιώνει τις υπόλοιπες επιθέσεις στη σφαίρα της μη ελεγχόμενης πληροφόρησης, όπως η ανωνυμία στη λειτουργία των Blog, την οποία χτυπάει ο συνεργάτης και καλοθελητής της κυβέρνησης Σανιδάς αποφαινόμενος πως «Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει ούτε την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) ούτε τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών...) ». Η επίθεση αυτή συνοδεύει τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας για τη καταγραφή των κινήσεών μας σε όλους τους δημόσιους χώρους και τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για το ύψιστο φακέλωμα του ανθρώπου.


Απ’ ότι φαίνεται το κράτος οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που όσο περνάει ο καιρός θα στρέφονται όλο και πιο ενεργά και ουσιαστικά εναντίον του. Η επίθεση στο Indymedia είναι μέρος αυτής της καταστολής.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ INDYMEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: